Caracterizarea lui Matache

Matache este personajul principal al romanului Ciulinii Bărăganului de Panait Istrati, motiv pentru care este foarte probabil ca atunci când vei studia această operă să primești tema de a realiza caracterizarea lui. Pentru a te ajuta să îți amintești trăsăturile definitorii ale acestui personaj, profesorii noștri de limba și literatura română ți-au pregătit un material complex, care scoate în evidență atât portretul fizic, cât și cel moral al lui Matache. 

Trăsăturile personajului se desprind în mod indirect, fie din naraţiune, dialog sau descriere, care redă și ea, deși în manieră subtilă, unele trăsături ale personajelor, în special pe cele de tip fizic. Așadar, caracteristicile definitorii ale lui Matache se deduc prin intermediul identificării gândurilor, sentimentelor, precum și al interpretării faptelor sale.

Din punct de vedere al statutului social, Matache face parte dintr-o familie săracă, fiind originar din Oltenia. Familia se stabilește în Lăteni, un sat din Bărăgan situat în apropierea brațului dunărean Borcea. Observând că în Lăteni exista pește din belșug, oamenii se așteptaseră ca acest aspect să le ușureze existența îndelung marcată de sărăcie. Din nefericire, tocmai această abundență a peștelui era motivul pentru care vânzarea acestuia nu aducea un profit semnificativ.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in