Comentariu literar

...

Tema

Pentru a realiza o analiză completă a textului trebuie să menţionezi informaţii referitoare la temă ṣi viziunea despre lume, aceasta din urmă influenţând într-o mare măsură construcţia subiectului ṣi a personajelor. Povestirea de față abordează tema fragilității omului în fața destinului său și a răutății umane. Subiectul se răsfrânge, însă, în …

...

Semnificația titlului

Titlul povestirii este dat de numele personajului – care deși e absent, bântuie povestea prin impresia puternică pe care i-a lăsat-o personajului-narator – și anume, Chira Chiralina. De asemenea, poți argumenta alegerea acestui titlu de către autor și prin referința pe care astfel o face, la balada brăileană din care s-a inspirat.

Exemplu

Titlul operei istratiene este inspirat din titlul baladei care stă la baza povestirii, și anume „Chir…

...

Rezumat pe scurt

Povestirea Chira Chiralina este structurată în trei părți clar delimitate, fiecare având propriul său titlu: „Stavru”, „Chira Chiralina” și „Dragomir”. Deși toate cele trei părți descriu viața personajului-narator (Stavru/Dragomir), ele nu sunt organizate în ordine cronologică, ci evocă în funcție de context, diferite situații și întâmplări, care adunate, creează parcursul existențial al lui Stavru.

De asemenea, este important ca atunci când realizezi un rezumat pe scurt al operei Chira Chiralina să știi că toate cele trei fragmente sunt narate datorită prezenței lui Adrian Zografi, un personaj care, de altfel, apare în mai multe opere de-ale lui Panait Istrati.

Exemplu de rezumat pe scurt

Prima parte a povestirii, „Stavru” descrie un episod reprezentativ din viața bărbatului, și anume încercarea sa de a-și întemeia o familie, întors pe pământurile natale. Stavru o cunoaș…

...

Caracterizare

Stavru (Dragomir) este personajul principal al operei, povestirea urmărind evoluția sa pe parcursul vieții sale și toate întâmplările remarcabile prin care trece. În realizarea caracterizării acestuia trebuie să ai în vedere metodele de caracterizare (directă, indirectă), precum ṣi trăsăturile fizice ṣi morale evidenţiate prin intermediul acestor procedee. Nu uita să exemplifici trăsăturile conturate prin referire la textul romanului.

Exemplu

Stavru, zis și Dragomir este un personaj principal, masculin, complex, ce joacă și rolul de narator în această povestire. Deși titlul operei este „Chira Chiralina”, Stavru este cel a cărui viață este urmărită pe parcursul povestirii. El este arhetipul omului nenorocit de soartă încă din copilărie, soartă ce continuă să îl chinuie pe parcursul întregii sale vieți, în ciuda tuturor încercărilor sale de a ieși de sub oprimarea ei. Caracterizarea lui Stavru este realizată atât în mod direct, prin observațiile naratorului obiectiv, sau ale lui însuși, cât și în mod indirect, prin gesturile, comportamentul său și impresiile celorlalt…

...

Nuvelă

Poți demonstra apartenența operei „Chira Chiralina” atât la specia nuvelei, cât și la cea a povestirii făcând referire la trăsăturile acestora, precum: apartenența la genul epic, dimensiunile medii ale textului, numărul redus personaje, descrierea unei acțiuni simple, încadrată clar într-un timp trecut, respectarea convențiilor actului povestirii, urmărirea evoluției unui personaj central (Dragomir/Stavru) etc.

Exemplu

„Chira Chiralina” este o operă ce poate fi încadrată atât în specia nuvelei, cât și în cea a povestirii. În totalitatea ei, ea este o nuvelă compusă din trei părți, deoarece are un subiect simplu ce urmărește în primul rând evoluția unui personaj. Dacă e să ne apropiem privirea mai mult, observăm că cele trei părți ale operei întrunesc toate trăsăturile povestir…

...

Perspectiva narativă

Perspectiva narativă se referă la unghiul din care sunt povestite întâmplările. Îi dedicăm o secțiune aparte deoarece e foarte important dacă o operă este narată la persoana I sau a III-a. De aceasta depinde modul în care ne sunt prezentate tema și viziunea autorului. În „Chira Chiralina” evenimentele sunt povestite atât la persoana I, cât și la persoana a III-a, existând două tipuri de narator: cel obiectiv, omniscient și omniprezent, și cel subiectiv, personal.

Exemplu

Fiecare dintre cele trei părți ale povestirii încep cu o narațiune la persoana …

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in