Universul și Sistemul Solar
Universul este un ansamblu de materie și energie, într-un spațiu cosmic întins și infinit, care suferă o evoluție continuă, treceri succesive ale materiei și energiei și invers. Întreaga lume înconjurătoare, nemărginită spațial și temporar, se află în permanentă mișcare și transformare (evoluție).
O definiție care să satisfacă exigențele sporite ar suna astfel: Universul este întreaga lume nemărginită în timp și spațiu, infinit diversificată, caracterizată printr-o multitudine de forme ale materiei, aflate în diverse stadii de dezvoltare, Universul cuprinzând totalitatea obiectelor, evenimentelor, relațiilor și energiilor existente în mod obiectiv.
Părțile universului:
- ”Universul observabil” sau Metagalaxia: este limita până la care instrumentele actuale pot ajunge;
- Universul fizic: este dincolo de Universul observabil, detectabil indirect și presupus;
- Universul total sau presupus.
Un termen sinonim ar fi Cosmos sau Univers fizic, ultimul termen este folosit pentru a nu se face confuzia cu Universul observabil sau Metagalaxia.
Materia din Univers este de două forme:
- organizată în corpuri cosmice: planete, stele, meteoriți;
- neorganizată: praf cosmic, gaze interstelare.
Galaxia/Metagalaxia este acea parte a Universului fizic, care poate fi observată prin diferite metode. Galaxiile sunt sisteme stelare gigantice, formate din peste 150 miliarde de stele, având mărimi, mese și străluciri extrem de variate. Cea mai mare parte din masă este concentrată în stele, între stele fiind gaze și praf. Există 4 tipuri de galaxii: iregulare, spirale, eliptice și în interacțiune. Cea mai cunoscută galaxiei este galaxia noastră, Calea Lactee, iar cele mai apropiate galaxii de noi sunt: Norul Mare al lui Magelan și Norul Mic a lui Magelan.
Galaxia noastră, Calea Lactee, cuprinde un număr mare de stele de diverse tipuri, asociații și roiuri stelare, nebuloase gazoase, atomi și particule izolate, Soarele și întreg sistemul său planetar. Galaxia are forma unei lentile biconvexe sau a unui disc, cu diametrul de 99 000 ani-lumină, iar grosimea la centrul discului de circa 8 300 ani-lumină. Ca părți distincte, galaxia este formată din nucleu, discul său cu cele 3 brațe principale (Parseu, Orion și Săgetătorul), haloul galactic și roiurile globulare.
Sistemul Solar este sistemul format din totalitatea corpurilor cosmice situate în câmpul de atracție gravitațională al Soarelui și cuprinde Soarele, nouă planete și sateliții lor, comete, meteoriți, asteroizi și materie interplanetară dispersată (molecule, atomi, praf).
Soarele este o stea de mărime mijlocie, numită și ”pitica galbenă”, situată în centrul Sistemului Solar, și la o distanță de 30 000 ani-lumină de centrul galaxiei noastre. Soarele se află la 149...