Mișcările Pământului

Pământul, ca și celelalte planete ale Sistemului Solar, efectuează o serie de mișcări. Dintre acestea, două au o importanță mai mare asupra fenomenelor ce se petrec la suprafața scoarței terestre. Acestea se referă la mișcarea de rotație și la mișcarea de revoluție.

Mișcarea de rotație a Pământului

Mișcarea de rotație a Pământului este acea mișcare care se produce în jurul propriei axe. 

Axa Pământului reprezintă o linie imaginară, care străpunge suprafața geoidului în două puncte diametral opuse, numite poli geografici. Această axă nu este dreaptă, ci este ușor înclinată la 22,33°. 

Polii geografici se găsesc la o latitudine de 90° față de Ecuator și poartă denumirea de Polul Nord (în emisfera nordică) și Polul Sud (în emisfera sudică). Aceștia nu coincid cu polii magnetici, adică punctele spre care se îndreaptă acele unei busole. 

Pământul efectuează o mișcare de rotație completă într-un interval de 23 ore 56 minute și 4 secunde. Această perioadă poartă denumirea de zi siderală. Amiaza este momentul când Soarele ocupă punctul maxim pe bolta cerească, iar timpul scurs între două treceri succesive ale Soarelui pe deasupra aceluiași meridian se numește zi solară mijlocie. Durata unei zile este de 24 de ore.

Viteza de rotație scade de la ecuator spre poli, odată cu descreșterea lungimilor paralelelor (cercurilor paralele). Viteză maximă de rotație este de 1700 km/h și este întâlnită la Ecuator. Aici, cercul paralel are o lungime de 40.075 km. În zona paralelei de 60°, viteza de rotație este de 850 km/h, ajungând ca la poli, unde lungimea cercului este 0 km, vi...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in