Istoricul formării UE

Citește în continuare un eseu despre formarea Uniunii Europene.

Contextul istoric

Uniunea Europeană (UE) este o organizație internațională care în prezent înglobează 27 de țări din Europa, având organisme proprii care îi asigură funcționarea. UE s-a constituit în a doua jumătate a secolului al XX-lea, însă ideea nu era nouă, deoarece ea a fost dezbătută sub diferite forme încă din secolul al XIX-lea. În cadrul Congresului de la Viena (1815), contele Henri de Saint Simon propunea crearea unei Confederații Europene bazată pe spiritul luminilor, sub conducerea Franței și a Angliei, mari puteri cu regim parlamentar în vremea respectivă. Aceeași idee a fost susținută și în 1848, cu o nuanță ușor diferită, căci de data aceasta se dorea constituirea „Statelor Unite ale Europei”, bazate pe uniunea vamală și pe cooperarea economică.

Ideea federalizării a fost promovată în perioada interbelică, abordarea fiind de data aceasta una diferită, Jean Monnet și Aristide Briand fiind aprigi susținători ai acesteia, însă ideea europeană nu a avut succesc într-o Europă a statelor naționale, multe dintre ele create sau unificate după Primul Război Mondial. După Al Doilea Război Mondial, în noua configurație geopolitică, Winston Churchill lansează un discurs la Zurich, în 1946, unde susține ideea unei Europe supranaționale. Acesta este motivat de nevoia refacerii Europei după război, precum și de dorința realizării unei prosperități economice.

Astfel, Uniunea Europeană și-a început procesul de constituire după al Doilea Război Mondial, când continentul european era sărăcit și divizat. Europa era împărțită între democrație și totalitarism. Democrația era întâlnită în Europa de Vest și de Nord, iar în Europa Centrală și Estică este instaurat regimul totalitarist de tip comunist. După război, marile state europene devin puteri de rangul al doilea, care nu mai puteau să-și promoveze individual interesele și să-și asigure apărarea. Prin aceste aspecte se explică faptul că ideea uniunii europene s-a materializat după război, într-o construcție durabilă, în permanentă extindere.

Bazele Uniunii Europene

Părinții fondatori ai Uniunii Europene au fost Robert Schuman și Jean Monnet. Aceștia au aspirat la depășirea divizării Europei, prin realizarea unității în diversitate. Procesul constituirii Uniunii Europene este unul eterogen din punct de vedere al ritumului, având în vedere că au existat momente de stagnare și relansare, aspect influențat d...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in