Societatea civilă

Accesează acest capitol și informează-te ce presupune conceptul de societate civilă din punct de vedere sociologic! Aici vei putea citi o prezentară explicită a caracteristicilor societății civile, precum și a legăturii dintre termenul de societate civilă și ONG-uri.

Conceptul de societate civilă este un concept umbrelă, pe cât de des utilizat, pe atât de puţin înţeles. Aceasta şi pentru că societatea civilă nu este o realitate instituţională sau o realitate socială uşor cuantificabilă.

Acest concept apare odată cu realitatea şi cu evoluţiile statului de la logica medievală la logica statului modern ca „stat de drept”.

Teoreticianul cel mai important al „societăţii civile” este filosoful german, G.W…

...

Componentele societății civile

Componentele societății civile:

  • Cei mai importanţi actori ai societăţii civile sunt cultele religioase.
  • Ele sunt urmate de sindicate, bresle şi diverse organizaţii profesionale, care sunt dedicate coeziunii sociale şi sunt principalii actori ai dialogului social cu statul.
  • Partidele, atunci când nu sunt la guvernare, sunt de asemenea parte a societăţii civile. Aceasta este de înţeles, în contextul în care logica democratică presupune controlul ridicat al societăţii civile asupra instituţi…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in