Introducere

Introducere

Prezența ONG-urilor este o realitate a unui sistem politic democratic, care respectă drepturile omului, incluzând dreptul la liberă asociere a acestuia. Pe de altă parte, sistemele dictatoriale nu permit existența unor voci alternative față de cele oficiale, ale statului, ONG-urile nu au dreptul de a funcționa, iar societatea civilă în întregime se dorește a fi distrusă.

De asemenea, ONG-urile (care fac parte din categoria mai largă a grupurilor de interes) apar într-o societate în care pluralismul este recunoscut ca valoare. Așadar în societățile în care este privit ca legitim faptul că oamenii sunt diferiți, au interese diferite și este normal ca fiecare să se implice în ceea ce direct și personal îl interesează.

De la Revoluția franceză și până la Primul Război Mondial, în Europa Occidentală, deși putem vorbi de anumite perioade de regim democratic, grupurile au fost privite ca fiind ceva rău și suspect. Grupurile erau acele elemente despre care se credea că ar vicia unitatea societății, nu erau văzute ca fiind ceva pozitiv.

Se credea că oamenii, în calitatea lor de cetățeni, erau datori să se implice exclusiv pentru binele societății lor în ansamblu. Și nu era indicat s...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in