Nutriția simbiontă
Relația de simbioză presupune o asociere trofică între organisme din specii diferite, dintre care unul este autotrof iar celălalt heterotrof. Organismele care alcătuiesc o astfel de asociere se numesc simbionți. În general, relația de simbioză este benefică pentru ambii participanți. Un exemplu celebru de nutriția simbiontă este la licheni.
Nutriția simbiontă la licheni
Lichenii sunt simbioze dintre alge unicelulare albastre-verzi și ciuperci. Algele abastre-verzi sunt de fapt bacterii din încrengătura Cyanophyta, care prezintă în citoplasmă pigmenți asimilatori (ficocianină, clorofilă). Algele albastre-verzi, sau cianobacteriile, sunt organisme autotrofe, întrucât își produc singure hrana prin procesul de fotosinteză.
În relația de simbioză cu ciupercile, cianobacteriile asigură ciupercii substanțe organice produse prin fotosinteză, în timp ce hifele ciupercii oferă cianobacteriilor protecție în fața factorilor de mediu. În plus, între hifele ciupercii sunt reținute apă și substanțe nutritive care devin astfel mai ușor accesibile cianobacteriilor.
.png)
Figura 4. Lichenul galben Xantoria.
Micorizele
Micorizele sunt asocieri dintre rădăcinile plantelor și hifele unor ciuperci. În această relație, rolul cipercii este de a aproviziona planta supe...