Nutriția mixotrofă

Știai că în România există plante carnivore? Citește aici o serie de exemple de nutriție mixotrofă. Printre aceste exemple se numără și nutriția mixotrofă a vâscului sau a plantelor carnivore.

Organismele mixotrofe sunt capabile de fotosinteză (deci, de nutriție autotrofă) dar depind de o formă de heterotrofie pentru asigurarea aportului anumitor minerale.

Plantele semiparazite

Plantele semiparazite constituie o categorie specială în ce privește nutriția. Ele prezintă cloroplaste, asemeni plantelor autotrofe superioare, însă prezintă și haustori cu ajutorul cărora se fixează pe alte plante și care pătrund până la nivelul fasciculelor vasculare. Așadar, plantele semiparazite își pot sintetiza singure substanțe hrănitoare prin fotosinteză, întrucât prezintă cloroplaste, însă depind de plantele gazdă în ce privește aportul de apă și substanțe minerale necesare pentru ca planta să poată realiza fotosinteza. 

Un exemplu de plantă semiparazită este Viscum album (vâscul) din familia Loranthaceae, care parazitează ramurile diferiților arbori. Vâscul trimite prelungiri care pătrund sub scoarța copacilor, unde formează numeroși haustori cu ajutorul cărora absorb apa și mineralele din planta gazdă, pe car...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in