Lock

Ghid | Numere naturale

Lock

Acest eBook îți prezintă noțiuni elementare pentru capitolul Numere naturale, capitol studiat pe parcursul orelor de matematică din clasele a V-a, a VI-a și a VII-a.

Structura acestui material este următoarea:

Cele trei titluri de mai sus sunt doar titlurile capitolelor mari ale acestui ghid. Fiecare dintre cele trei capitole menționate conține mai multe subcapitole și pagini. Astfel, informația transmisă este mult mai structurată și tu vei putea urmări cu mai multă atenție și astfel vei învăța mai ușor toate noțiunile legate de numere naturale pe care trebuie să le stăpânești.

În primul capitol al acetui material, vei afla ce este un număr natural, cum arată șirul numerelor naturale, cum se reprezintă numerele naturale pe axa numerelor, ce presupune compararea și ordonarea numerelor naturale și cum putem aproxima un număr natural la un anumit ordin.

Al doilea capitol îți prezintă operațiile cu numere naturale pe care le putem efectua: adunarea și scăderea numerelor naturale, înmulțirea numerelor naturale, împărțirea fără rest și împărțirea cu rest a numerelor naturale. Apoi vei vedea care este ordinea efectuării operațiilor introduse anterior și după vei vedea ce presupune ridicarea la puterea cu exponent natural a unui număr natural și ce reguli de calcul cu puteri putem efectua. De asemenea, aici vei găsi și formula de calcul pentru media aritmetică a două numere naturale și pentru suma primelor n numere naturale. La sfârșitul capitolului, vei găsi o pagină cu exerciții pentru operațiile cu numere naturale introduse.

Ultimul capitol tratează subiectul divizibilității numerelor naturale. Astfel, vei afla ce este un divizor sau un multiplu, ce criterii de divizibilitate există, acestea fiind însoțite de câteva exerciții de divizibilitate. Apoi vei vedea ce sunt numerele prime, numerele prime între ele și respectiv numerele compuse și vei putea urmări algoritmul pentru descompunerea numerelor naturale în produs de numere prime. În continuare, vei putea vedea care sunt propritățile relației de divizibilitate și cum se află cel mai mare divizor comun (cmmdc) și cel mai mic multiplu comun (cmmmc). Ultima pagină a acestui capitol și a eBook-ului nostru se numește Divizibilitatea numerelor naturale-exerciții rezolvate și conține exerciții și probleme în care se aplică noțiunile din acest capitol.

De asemenea, menționăm faptul că fiecare noțiune (definiție sau propoziție) este însoțită de cel puțin un exemplu ilustrativ, fie imediat după prezentarea acesteia, fie într-o pagină separată, alături de exemple pentru alte noțiuni de numere naturale.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Ghid | Numere naturale

[1]
Review-urile utilizatorilor
  • 02/08/2021
    Scris de Elev in clasa a 12-a