Matematică distractivă: utilizarea numerelor întregi

În cadrul acestui ultim capitol al ghidului nostru, profesorii noștri experimentați de matematică ți-au pregătit câteva probleme de matematică distractivă, rezolvate complet și pas cu pas, în care au folosit numerele întregi.

Astfel, prin intermediul acestor probleme de matematică distractivă, vom putea vedea la ce este util să știm noțiunile teoretice prezentate în capitolele anterioare.

Accesează acest ultim capitol și urmărește cu mare atenție rezolvările următoarelor șapte probleme:

Problema 1

Durează 12 minute sã tai o panglică de 12 cm ȋn bucăţi de câte 3 cm. De cât timp am nevoie pentru a tăia aceste bucăţi de panglică ȋn bucăţi de câte 1 cm, păstrând acelaşi ritm? 

Problema 2

În 5 lăzi de pe raft sunt lămâi și portocale. Fiecare ladă conţine un singur sortiment de fructe. Erau 100 de fructe în prima cutie, 105 fructe ȋn a doua cutie, 110 în a treia cutie, 115 în a patra cutie, 130 în a cincea cutie. După ce o ladă de fructe s-a vândut, au rămas de trei ori mai puţine portocale decât lămâi. Câte lămâi şi portocale mai sunt pe raft? 

Problema 3

La mine în clasă sunt 27 de elevi; 15 dintre ei au media peste 8, iar 18 au media sub 9. Câţi elevi au media peste 9 şi câţi elevi au media sub 8?

Problema 4

Care este a 100-a cifră din secvenţa 0123432100123432100123432100\dotsc?

Problema 5

John şi-a invitat cei 5 prieteni la masă. Ei au plătit consumaţia în mod egal, dar, la sfârşitul mesei, John a oferit fiecăruia câte o cafea. Suma plătită pentru consumaţie şi cafele a fost de 210 euro (din care cafelele au reprezentat 30 euro). Cât a costat consumaţia unei persoane? 

Problema 6

5 castele sunt bântuite de 16 stafii, însă nu există două castele bântuite de acelaşi număr de stafii şi în fiecare castel este cel puţin una. Care este cel mai mare număr de stafii dintr-un castel? 

Problema 7

Roboţeii Pif, Paf, Puf știu să facă, fiecare, o singură operaţie: Pif adună cu 2, Paf scade 1, iar Puf înmulţeşte cu 3. În ce ordine lucrează roboţeii pentru ca, pornind de la 3, sã obținã 14?

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in