Rezumat pe capitole

Rezumatul romanului Ciocoii vechi și noi de Nicolae Filimon te va ajuta să îți reamintești ce se petrece în cele 33 de capitole în care este structurat textul.

 „Ciocoii vechi şi noi” este considerat a fi primul roman românesc. Acesta a fost publicat mai întâi sub formă de foileton în „Revista română”, iar în 1863 a apărut sub forma unui volum de sine stătător.

Primul capitol îl înfățișează pe Dinu Păturică, fiul treti-logofătului Ghinea Păturică, un boier de ţară. Acesta se prezintă cu falsă umilinţă la curtea marelui postelnic Andronache Tuzluc, căruia îi cere o slujbă, ajutându-se de o scrisoare de recomandare din partea tatălui. Tuzluc îl angajează mai întâi ca ciubucciu (slujitor care avea însărcinarea să umple şi să aprindă pipa domnitorilor sau a boierilor).

Capitolul al doilea se concentrează asupra lui Andronache Tuzluc, ciocoiul fanariot. Acesta obţinuse postul de vel-cămăraş (boier însărcinat cu administrarea veniturilor cămării domneşti) prin servicii şi intrigi. Prin furt şi tâlhării, acesta devenise mare postelnic. Singurul ghinion al lui Tuzluc era de tip amoros, el fiind îndrăgostit de Maria, unica fiică a unui boier român (Banul C.). Maria nu îi împărtășea sentimentele, iar tatăl ei se împotrivea și el acestei uniuni, dat fiind faptul că Andronache era un om lipsit de integritate. În capitolul al treilea, domnitorul Caragea este chiar trimis după tatăl Mariei, pentru a face o vizită la curtea domnească, însă nimic nu se schimbă.

În cel de-al patrulea capitol, dezamăgit de eșecul amoros, postelnicul începe o viaţă desfrânată, luându-și o amantă întreținută, și anume, pe cocoana Duduca. Tânăra avusese o aventură cu fiul domnitorului Caragea, însă acesta o părăsise. Ea se mută într-o casă pe care Tuzluc i-o cumpără într-un cartier luxos. Un calemgiu se îndrăgostește de Duduca, îi face serenade seara, iar vestea ajunge la Andronache. Furios, acesta îi spune Duducăi să părăsească locuința, însă aceasta îl convinge prin manipulări și cerându-i iertare.

În cel de-al cincilea capitol, pentru că Dinu Păturică era ocupat cu slujba la curte numai dimineaţa, Andronache Tuzluc îl trimite la şcoală. Acolo, tânărul decide să se orienteze către a învăța „arta ipocriziei şi a perfidiei”. Începe să linguşească pe toată lumea, iar v…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in