Caracterizarea lui Dinu Păturică

„Ciocoii vechi și noi” este numele celui dintâi roman românesc, avându-l drept autor pe Nicolae Filimon. Opera se încadrează în categoria romanului realist, de factură romantică, reprezentând, printre altele, o monografie a Țării Românești din prima jumătate a secolului al XIX-lea (1814-1830). Prima publicare a romanului „Ciocoii vechi și noi” a avut loc mai întâi sub formă de foileton în „Revista română”, urmând ca în anul 1863 să apară sub forma unui volum de sine stătător.

Întrucât opera de față este un roman, aceasta conține numeroase personaje, în general, bine individualizate. Protagonistul romanului este, însă, Dinu Păturică, personaj reprezentativ în literatura română. Nicolae Filimon a realizat un portret atât de impresionant și realist al protagonistului, încât a devenit faimos pentru construcția acestuia.

Personaj individual, principal, masculin, Păturică este un reprezentant al tipologiei ciocoiului arivist, a cărui ascensiune pe scara socială este urmărită de către autor de la sosirea personajului în București și până în momentul în care acesta devine is…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in