Apartenența la specie

Ai primit cerința de a scrie un eseu prin care să demonstrezi apartenența la specie a operei Ciocoii vechi și noi? Acest material îți va fi de mare ajutor pentru a demonstra că textul scris de Nicolae Filimon este un roman realist cu elemente tradiționaliste, în ciuda faptului că se regăsesc și trăsături romantice.

„Având o structură narativă amplă, romanul permite desfășurarea subiectului în planuri paralele și combină nuclee narative distincte. Pe parcursul textului se întâlnesc numeroase personaje, prezentându-se destinul unei personalități foarte bine individualizate. În romanul de față, faptele se desfășoară pe două planuri narative antitetice, care se intersectează. Primul înfățișează ascensiunea lui Dinu Păturică, un tânăr ambițios și lipsit de simț etic. Dinu va modifica radical destinul stăpânului său, Andronache Tuzluc. Cel de-al doilea plan, vizibil mai puțin consistent, se concentrează în jurul personajelor oneste (banul C., Maria, Gheorghe), care sunt răsplătiți, în final, de către destin.

Finalul este moralizator, întrucât personajele negative sunt pedepsite, iar cele pozitive sunt răsplătite de soartă. Acesta are și o latură romantică atunci când Tuzluc și Păturică se întâlnesc pentru ultima dată, sub forma a două corpuri neînsuflețite, îndesate în două coșciuge ale căror drumuri se intersectează (unul era tras dintr-o parte, iar celălalt, din partea opusă).

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in