Ciocoii vechi și noi

Ciocoii vechi și noi este considerată cea mai importantă operă a lui Nicolae Filimon, fiind și primul roman notabil din literatura română. A fost publicat pentru prima dată în anul 1862 în Revista Română a lui Al. I. Odobescu, iar un an mai târziu, în 1863, a apărut ca volum.

Textul prezintă o monografie a Țării Românești din prima jumătate a secolului al XIX-lea (1814-1830), romanul fiind un adevărat ghid al imoralității și al parvenitismului. Întreaga operă se concentrează în jurul destinului protagonistului Dinu Păturică, prezentând foarte bine tipologia ciocoiului.

Dacă nu ai reușit încă să citești acest text, dar se regăsește printre operele sugerate de către reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării pentru a fi studiate în clasa a IX-a, atunci când vei parcurge tematica „Scene din viața de ieri și de azi”, în acest eBook vei găsi o serie de materiale, printre care enumerăm: fișa de lectură, rezumat pe capitole sau comentariu, care te vor ajuta să înțelegi acțiunea romanului și viziunea lui Nicolae Filimon.

Citește materialele pe care Liceunet ți le pune la dispoziție și vei vedea cum romanul Ciocoii vechi și noi condamnă obiceiurile politice din Țara Românească în secolul al XIX-lea, descriind atmosfera și corupția într-o manieră profund moralizatoare.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Ciocoii vechi și noi

[8]
Review-urile utilizatorilor
 • 08.01.2017
  Scris de Elev in clasa a 9-a
  In legatura cu referatul este bun faptul ca ma ajutat foarte mult si ma inspirat sa fac si eu un rezumat mai scurt . Nu pot spune ca nici o parte nu mi-a oferit un ajutor bun sau inspiratie, toate partile m-au ajutat. Nu ii lipseste nimic. Referatul este perfect!
 • 01.03.2020
  Scris de Elev in clasa a 9-a
  folositor
 • 10.02.2020
  Scris de Elev in clasa a 9-a
  Super!
 • 23.11.2022
  Scris de Elev in clasa a 11-a