Nicolae Filimon

Nicolae Filimon a fost un prozator român, supranumit „creatorul romanului românesc”.

Nicolae Filimon | Opera

Dintre operele sale amintim următoarele:

1. Romane

  • Ciocoii vechi și noi

2. Nuvele

  • Mateo Cipriani
  • Friedrich Staaps
  • O baroneasă de poronceală
  • Ascanio și Eleonora
  • Nenorocirile unui slujnicar sau Gentilomii de mahala

3. Basme

  • Roman Năzdrăvan
  • Omul de piatră
  • Omul de flori cu barba de mătasă sau povestea lui Făt-Frumos

Nicolae Filimon | Date despre autor

Născut în data de 6 septembrie 1819, la București, a fost, de asemenea, autor de nuvele romantice și realist-satirice, precum și primul critic muzical român.

Filimon a scris, într-adevăr, primul roman românesc, intitulat „Ciocoii vechi și noi”, devenind faimos pentru construirea personajului Dinu Păturică. Activitatea de cronicar muzical și dramatic (1857-1860) îl va ajuta să redacteze documente de epocă în unele dintre capitolele de mai târziu ale romanului „Ciocoii vechi și noi”. Același roman evocă și Revoluția lui Tudor Vladimirescu, eveniment petrecut în timpul vieții scriitorului.

Este corist în trupa Hanrietei Karl și flautist la teatrul lui Papanicola, acesta fiind începutul dezvoltării cunoștințelor sale în domeniul teatrului și al muzicii. Astfel, Nicolae Filimon este unul dintre primii noștri cronicari muzicali și teatrali. În anul 1852, Nicolae Filimon a devenit Epitrop al bisericii Enei, funcție pe care o va păstra până la moarte. Patru ani mai târziu este ridicat la rândul de pitar, de la cel de „conțopist”, în Departamentul credinței.

Debutul său publicistic a avut loc la ziarul „Naționalul” cu foiletoane și cronici muzicale: „Paralelism între fosta direcțiune și cea de astăzi; Teatrul italian”, „Lucrezia Borgia; Teatru italian”. În aprilie 1861, devine cronicar dramatic și muzical la „Independența”. Un an mai târziu este numit șef al secției bunurilor la Arhivele Statului.

Nicolae Filimon a scris un jurnal de călătorii pe Dunăre și prin Occident, în Ungaria, Austria și Italia. Călătoria care a inspirat acest jurnal a avut loc în anul 1858. În 1860, ziarul „Naționalul” publică fragmentele „Trei luni în streinătate”, apărute apoi în volumul „Excursiuni în Germania meridională”.

Nicolae Filimon s-a stins din viață în data de 19 martie 1865, la București. Într-una din „Scrisorile” sale, Ion Ghica scrie despre Filimon: „Acei care l-au cunoscut pierdeau un amic sincer, leal, îndatoritor, totdeauna vesel și voios, totdeauna mulțămit cu puținul ce câștiga prin munca și talentul său; caracter independent, nu s-a căciulit niciodată la nimeni; ura și disprețuia lipsa de demnitate și lingușirea; modest până a roși când auzea laude pentru scrierile lui, n-a bănuit niciodată că era un scriitor de mare talent. Literatura a pierdut în el pe unul din luceferii săi”.

Produsele noastre pentru Nicolae Filimon