Comentariu

...

Tema operei

O analiză completă a oricărui text literar conține în mod obligatoriu informații referitoare la tema reflectată în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul poeziei „Vârsta de aur a dragostei”, avem de-a face cu tema iubirii ca ideal, aceasta reprezentând „comoara” în căutarea căreia ne aflăm veșnic, cu toții.

Exemplu

Opera de față are drept temă principală dragostea, în forma ei brută, necizelată, puternică, având capac…

...

Interpretarea versurilor

Recomandăm realizarea comentariului poeziei ținând cont de cerințele enumerate în subiectul de examen. Astfel, în redactarea acestui comentariu nu vei întâmpina dificultăți dacă vei ține cont de fiecare cerință în parte, verificând cu atenție la sfârșit dacă rezolvarea este completă. Nu uita că, în cazul poeziei „Vârsta de aur a dragostei” trebuie să comentezi fiecare dintre cele trei secvențe poetice în parte. Ar fi ideal să reții anumite secvențe din text, pentru a le utiliza ca exemple pe parcursul argumentării fiecărei idei. Este important nu doar să enumerăm anumite trăsături ale textului studiat, dar să și demonstrăm prin scurte citate validitatea argumentelor noastre.

Exemplu

Poezia „Vârsta de aur a dragostei”, de Nichita Stănescu, se compune din trei strofe, cărora le corespund trei secvențe poetice. În timp ce prima strofă cuprinde șase versuri, cele două strofe care urmează se compun din câte nouă versuri fiecare.
[...]
P…

...

Operă lirică

Pentru a motiva corect apartenența poeziei „Vârsta de aur a dragostei” la genul liric, trebuie să ai în vedere caracteristicile acestui gen literar: autorul exprimă în mod direct propriile gânduri, idei și sentimente cu ajutorul prezenței eului liric, care, la rândul său, își face simțită prezența în text prin mărci lexico-gramaticale. Modul principal de expunere într-un text liric este fie monologul liric (adresat sau nu), fie descrierea artistică. O operă lirică nu prezintă fapte, ori întâmplări, aceasta neputându-se nara (povesti), nici împărți pe momentele subiectului.

Exemplu

Opera de față este concepută în versuri, pe parcursul cărora poetul își exprimă în mod direct gândurile și sentimentele. Această expresie a stării interioare se realizează prin intermediul eului liric. De asemene…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in