Comentariu

...

Tema

O analiză completă a oricărui text literar conține în mod obligatoriu informații referitoare la tema și motivele literare reflectate în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul poeziei „Necuvintele”, tema principală este cea a relației dintre poet și cuvânt. 

Exemplu

Tema poeziei este reprezentată de relația dintre poet și cuvânt. Afectat de imposibilitatea de a extrage semnificații noi din cuvintele deja cunoscute, eul liric inventează „necuvinte”, termeni a căror valoare nu …

...

Interpretarea versurilor

Recomandăm realizarea comentariului poeziei ținând cont de cerințele enumerate în subiectul de examen. Astfel, în redactarea acestui comentariu nu vei întâmpina dificultăți dacă vei ține cont de fiecare cerință în parte. Nu uita să reții anumite secvențe din poezie, pentru a le utiliza ca exemple pe parcursul argumentării fiecărei idei. Este important nu doar să enumerăm anumite trăsături ale textului studiat, dar să și demonstrăm prin scurte citate validitatea argumentelor noastre.

Exemplu

Poezia „Necuvintele”, de Nichita Stănescu, nu este împărțită în strofe, ea cuprinzând șaisprezece versuri inegale ca lungime. Opera debutează cu o adresare directă a eulu…

...

Operă lirică

Pentru a motiva corect apartenența poeziei „Necuvintele” la genul liric, trebuie să ai în vedere caracteristicile acestui gen literar: autorul exprimă în mod direct propriile gânduri, idei și sentimente cu ajutorul prezenței eului liric, care, la rândul său, își face simțită prezența în text prin mărci lexico-gramaticale. Modul principal de expunere într-un text liric este fie monologul liric (adresat sau nu), fie descriere artistică. O operă lirică nu prezintă fapte, ori întâmplări, aceasta neputându-se nara (povesti), ni…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in