Rezumat

Poezia „Leoaică tânără, iubirea” este inclusă în volumul „O viziune a sentimentelor”, semnat de Nichita Stănescu și publicat în anul 1964. Acest volum de poezii reflectă lirismul subiectiv stănescian, privind iubirea ca pe o stare de extaz a eului liric, o trăire ce facilitează inspirația și creația artistică. Întrucât face parte din generația șaizecistă, Nichita Stănescu valorifică în opera sa redescoperirea sensibilității creatoare, precum și inovația în ceea ce privește limbajul poetic.

Titlul operei este reprezentat de metafora iubirii, văzută de către eul liric asemenea unei leoaice tinere. Leoaica simbolizează feminitate, maternitate, dar și forță, agresivitate, hotărâre și intensitate. Tinerețea leoaicei sugerează permanența sentimentului de iubire, care, prin forța sa, este universalizat, potențând inspirația poetică și, implicit, creația artistică.

Tema poeziei este constituită de transformările generate de întâlnirea ființei umane cu sentimentul de iubire. Impresia este aceea de transfigurare completă, nu doar ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in