Comentariu pe strofe

Comentariul pe strofe al poeziei În dulcele stil clasic te va ajuta să descifrezi semnificația celor patru catrene și să înțelegi mai bine mesajul transmit de către Nichita Stănescu.

Din punctul de vedere al compoziţiei, textul poetic este constituit din patru catrene urmate de un vers liber, fiecare strofă fiind o ilustrare a temei poeziei într-o manieră diferită. Poezia poate fi văzută ca o confesiune a eului liric prins în ghearele iubirii, dar și ca o prezentare a crezului poetului și a părerilor sale despre artă. Aşadar, una dintre temele poeziei este iubirea, sentiment pe care Stănescu îl exprimă într-o manieră inovatoare, specifică neomodernismului. Această temă pune în lumină viziunea exuberantă, entuziastă  pe care eul îndrăgostit o are asupra lumii care îl înconjoară.     

Incipitul subliniază puterea sentimentului care năvăleşte asupra eului, cu ajutorul metaforei care sugerează efemeritatea: «Dintr-o frunză verde, pală/ Pasul tău de domnișoară». Versul «Pasul tău de domnișoară» devine refrenul poeziei prin repetarea lui de patru ori în primele două strofe, sugerând sentimentul de iubire trecător.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in