Operă lirică

Acesta este un eseu în care profesorii noștri de limba și literatura română au inclus toate argumentele relevante care demonstrează că Emoție de toamnă este o poezie. Astfel, în cazul în care printre cerințele din manualul de limba și literatura română se va număra și aceea de a demonstra că poezia „Emoție de toamnă” de Nichita Stănescu este o operă lirică, vei avea un punct de plecare și o sursă de inspirație. 

„În «Emoție de toamnă», modul de expunere predominant este descrierea artistică, realizată printr-o multitudine de mijloace stilistice. Epitetele («aripi ascuțite», «ochi străin», «dragoste mare») sunt utilizate pentru a crea imagini deosebit de expresive. Imaginile auditive se remarcă în mod special («Şuier luna», «mă apropii de pietre şi tac»).

Tot prin intermediul figurilor de stil și al imaginilor artistice se înlesnește exprimarea sentimentelor eului liric. Intensitatea sentimentului de dragoste este exprimată prin metafora pietrelor, iar tăcerea simbolizează imposibilitatea comunicării acestui sentiment iubitei («Şi-atunci mă apropii de pietre şi»). Metafora frunzei de pelin («şi el o să se-nchidă cu o frunză») îi urmează celei a «ochiului străin», reflectând amărăciunea sufletească prin cea fizică, tangibilă (pelinul este deosebit de amar).”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in