Comentariu pe strofe

Ai citit poezia Cu o ușoară nostalgie de Nichita Stănescu, însă nu ai înțeles semnificația versurilor? Profesorii de limba română cu care colaborează echipa Liceunet au redactat un comentariu pe strofe care te va ajuta să îți faci o idee legată de masajul pe care a vrut să îl transmită poetul.

„Aparținând domeniului alchimiei, piatra filozofală este un concept asociat cu nemurirea și bunăstarea veșnică (întrucât, pe lângă darul nemuririi, această piatră legendară are puterea de a transforma orice în aur). Deși această piatră este inexistentă, iluziile asociate cu aceasta se resimt doar în vremea tinereții, întrucât acea perioadă este singura lipsită de nevoia retrăirii unor timpuri mai bune.

Simbolul pietrei filozofale se regăsește și în cea de-a doua strofă, unde elementul dominant este aurul: «Totul trebuia să se transforme în aur,/ absolut totul». Aici se manifestă dorința eului liric de a opri timpul în loc, transformând totul în «aur» (aurul este asociat cu durabilitatea). Deși menționează că totul trebuie să devină aur, poetul se oprește asupra unor elemente imateriale, care au pentru el o semnificație «cuvintele tale, privirile tale, aerul».”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in