Tema și viziunea despre lume

Tema poeziei Către Galateea este strâns legată de viziunea neomodernistă a lui Nichita Stănescu. Pentru a vedea cum abordează poetul relația dintre artist și creația acestuia, poți citi materialul pe care ți-l pun la dispoziție profesorii noștri de limba și literatura română. Totodată, poți folosi acest eseu ca model pentru a răspunde la cerința pe care au primit-o elevii de la profilul real la Bacalaureatul din 30 iunie 2014.

Tema centrală abordată este legătura dintre artist și creația acestuia, legătură aflată sub semnul iubirii creatoare. Concepţia autorului despre poezie şi despre rolul poetului, precum și viziunea sa despre lume sunt redate cu ajutorul mijloacelor artistice.

...

Viziunea autorului este expusă pe parcursul celei de-a doua strofe. Ne este înfățișată atât legătura, cât și opoziția dintre cunoașterea poetică și cea rațională. Astfel, rațiunea nu este de ajuns pentru realizarea unei opere de artă. Este, deci, nevoie de stăpânirea unei cunoașteri de tip poetic, intuitiv, care ghidează artistul în permanență. Adverbele de loc «departe» și «aproape» sugerează tocmai aceste limite ale cunoașterii raționale....”

 

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in