Apartenența la neomodernism

Temele abordate și ambiguitate limbajului sunt doar două dintre argumentele pe care le poți dezvolta pentru a scrie un eseu prin care să dovedești că poezia Cântec de Nichita Stănescu aparține neomodernismului.

Neomodernismul definește poeții care au îmbogățit literatura română în perioada 1960-1970. Acest curent a venit ca un suflu nou pentru poezia românească, fiind caracterizat de revenirea la discursul liric, la imagini artistice și reflecții filozofice. Este perioada redescoperirii emoției estetice și a sentimentelor. Nichita Stănescu este unul dintre poeții români reprezentativi pentru acest curent, alături de Marin Sorescu și Ștefan Augustin Doinaș...

De asemenea, edificatoare pentru neomodernism sunt în special temele care i-au fascinat pe lirici întotdeauna, precum dragostea, natura, universul sau cunoașterea. Predominantă în această poezie este tema dragostei. Autorul preferă să sugereze senzațiile și sentimentele asociate iubirii, păstrând o anumită ambiguitate, care reiese și din polisemia anumitor cuvinte folosite de către Nichita Stănescu. Astfel, cuvântul «întâmplare», pe care poetul îl folosește în prima strofă, apare ca laitmotiv în ultima, sugerând atât spontaneitatea iubirii, «e o întâmplare a ființei mele», cât și împlinirea dragostei, la final, «a-ntâmplării că sunt».”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in