Interpretarea versurilor

Introducere

Pentru ca eseul despre interpretarea versurilor poeziei „A cincea elegie” să primească o notă cât mai mare este foarte importantă menționarea în cadrul introducerii a perioadei istorice în care a fost publicată poezia.

De asemenea, este foarte important ca în introducere să precizezi câteva detalii legate de operă, precum: numele acesteia și al autorului, dar și câteva cuvinte despre stilul autorului.

Având o introducere corectă și promițătoare a comentariului vei atrage atenția profesorului corector, iar astfel vei avea șanse mai mari de a obține un punctaj bun.

Exemplu

Poezia „A cincea elegie” a fost publicată în anul 1966 în volumul „11 elegii”. Poemele cuprinse în acest volum sunt considerate a fi cele mai reprezentative din creația lui Nichita Stănescu, atât prin tematica abordată, cât și pentru limbajul poetic utilizat. Stănescu, liderul recunoscut al generației „șaizeciștilor” a afirmat în trecut că aceste poeme sunt creații ale rupturii existențiale.

Semnificația titlului

Titlul poeziei este deosebit de important în cazul poeziilor neomoderniste, deoarece fiecare cuvânt este încărcat de semnificație. „A cincea elegie” rezumă despre ce este vorba în poezie și descrie rolul pe care această poezie îl are.

Exemplu

Titlul poemului comunică cititorului mult mai puțin decât subtitlul, „Tentația realului”. În timp ce titlul sugerează natura melancolică a poeziei, subtitlul face trimitere la tema acesteia (ruptura existențială realizată prin imposibilitatea adaptării la ceea ce este real, precum și drama creatorului incapabil de a pătrunde în esența lucrurilor.). Având în vedere faptul că volumul este subintitulat „Cina cea de taină”, fiecare poem îi este dedicat unuia dintre apostolii lui Iisus Hristos, antielegia fiindu-i dedicată lui Iuda. Cea de-a cincea elegie este legată de Toma, a cărui „necredință”, departe de a fi definită drept ateism, reprezintă procesul de construire a credinței individului, care se raportează la cercetarea amănunțită a lumii înconjurătoare pentru a găsi sensul existenței.

Comentariu

Comentariul poeziei se va realiza respectând cerințele testării sau a temei. Astfel, în redactarea comentariului nu vei întâmpina dificultăți dacă vei ține cont de fiecare cerință în parte. Nu uita să reții anumite secvențe din poezie, pentru a le utiliza...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in