Comentariu

Introducere

Structurarea cu idei bine definite a comentariului poeziei „Amiază” este foarte importantă deoarece aceasta reprezintă cartea de vizită a lucrării tale. Aceasta trebuie să cuprindă informațiile cele mai importante despre operă. De asemenea, este important să menționezi în ce perioadă a fost publicată.

În plus, este foarte importantă precizarea în cadrul introducerii a unor aspecte legate de operă, precum: numele acesteia și al autorului, dar și câteva cuvinte despre stilul scriitorului. O introducere corectă și promițătoare va atrage atenția profesorului corector încă de la începutul lucrării, iar astfel vor crește șansele obținerii unui punctaj bun.

Exemplu

Poezia „Amiază” este scrisă de Nichifor Crainic (pe numele său real, Ion Dobre), scriitor român deosebit de controversat din pricina aderării sale la ideologiile de extremă dreaptă. Opera de față este, însă, liberă de asemenea asocieri, întrucât ia forma unui pastel care descrie un moment al zilei. Poezia a fost publicată în anul 1931 în volumul „Țara de peste veac”.

Semnificația titlului

Comentariul sau eseul trebuie să conțină informații referitoare la titlul poemului, „Amiază”, acesta având relevanță pentru poeziile lui Nichifor Crainic. Poți să precizezi și faptul că în acest caz, titlul fixează planul desfășurării acțiunii.

Exemplu

Titlul denumește momentul „de vârf” al zilei, când întreaga natură pare a fi însuflețită. Poezia face trimitere la ciclicitatea fenomenelor în natură, astfel încât începe cu descrierea amiezii, continuând apoi cu toropirea de după. Se realizează o paralelă între această ciclicitate și cea a existenței umane, caracterizată de ascensiunea către un punct plin de vitalitate, după care se „coboară” treptat către o stare letargică, către sfârșitul vieții.

Tema

Eseul tău trebuie să conțină informații referitoare la tema și viziunea despre lume a autorului, acestea din urmă influențând într-o mare măsură construcția operei. Totodată, este important ca aceste aspecte să fie precizate, pentru că ele concentrează ideea de bază pe care autorul încearcă să o transmită cititorului. Astfel, din felul în care este construită poezia se poate deduce că tema abordată este specifică poeziilor tradiționaliste.

Exemplu

Tema poeziei este, aparent, natura la amiază. Cu toate acestea, d

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in