Rezumat

Rezumatul baladei Monastirea Argeșului te va ajuta să îți amintești subiectul acestei opere și să răspunzi de nota 10 la întrebările din manualul de limba română. În acest rezumat profesorii Liceunet au inclus toate informațiile pe care trebuie să le cunoști despre efortul depus de Manole și ceilalți meșteri pentru a ridica mănăstirea și despre jertfa pe care Manole este dispus să o facă pentru finalizarea construcției.

Cunoscută și sub numele „Monastirea Argeșului”, balada populară „Meșterul Manole” a fost culeasă de Vasile Alecsandri în anul 1874. Aceasta ilustrează unul dintre cele mai vechi mituri ale omenirii, și anume, cel al creației prin jertfa de sine. Conform afirmației criticului literar George Călinescu, această baladă „e mitul estetic, indicând concepția noastră despre creație, care e rod al suferinței”.

„Meșterul Manole” se deschide cu prezentarea spațiului în care se petrece acțiunea, precum și a personajelor ce participă la aceasta: „Pe Argeș în gios,/ Pe un mal frumos/ Negru-vodă trece/ Cu tovarăși zece:/ Nouă meșteri mari,/ Calfe și zidari,/ Și Manole zece,/ Care-i și întrece”. Negru-Vodă este pseudon...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in