Lock

Carol I

Lock

După detronarea lui Cuza, în fruntea Principatelor Unite a fost locotenența domnească. Membrii acesteia au dorit să îi găsească repede un înlocuitor lui Cuza pentru a menține stabilitatea în țară. În anul 1857, în urma divanurilor ad-hoc, s-a dorit alegerea unui principe străin dintr-o dinastie aflată la putere. Această opțiune a fost luată în considerare de către cei aflați temporar la conducerea țării pentru a se evita luptele pentru putere ale domnilor pământeni, dar și pentru a consolida relații politice în plan internațional.  

Printre cei vizați se numărau Filip de Flandra, fratele regelui Belgiei Leopold I și Carol de Hohenzollern-Singmaringen, care făcea parte din ramura catolică a familiei conducătoare prusace. În urma unui plebsicit (2-8 aprilie 1866), a fost ales ca domn al țării Carol de Hohenzollern. Remarcându-se în luptele cu danezii pentru unificarea Germaniei, Carol avea o vastă pregătire militară. Tatăl său, Karl Anton, este cel care i-a insuflat o educație în spiritul conștiinței genealogice, spunându-i că „Numele Hohenzollern este un nume de onoare, de care el, cu modestă reținere, trebuie să rămână întotdeauna conștient”. Inteligent, abil și corect, Carol va încerca să-și ghideze întreaga viață după sfatul unui prieten de-al său, Georg Schaefer: „Trebuie să te străduiești, pentru ca lumea să-ți ierte că te-ai născut prinț”.  

Alegerea prințului fiind hotărâtă, în aprilie 1866 s-a format o adunarea constituantă, membri acesteia fiind aleși dintre conservatori și liberali. Președintele adunării a fost conservatorul Manolache Costache Epureanu, iar scopul acesteia era de elaborare a unei legi fundamentale prin care să se pună bazele unui regim politic - constituția.

Instituția monarhică trebuia să se integreze într-o ordine europeană general acceptată. Chiar I.C. Brătianu declara cu privire la situația europeană următoarele: „[...] pe cât Europa va sta monarhică, să stăm și noi; când se va proclama în Republică, o vom proclama și noi”, îndepărtându-i astfel pe susținătorii republicii, care vedeau România ca pe o „a doua Elveție”.  

Încoronat ca principe la 10 mai, Carol I și-a luat atribuțiile în serios, cu toate că obține de abia în toamna anului 1866 firmanul de recunoaștere otomană. Următoarele zile și le-a petrecut dezbătând proiectul Constituției. Suferind unele modificări față de proiectul ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in