Lock

Regatul României în Primul Război Mondial

Lock

Regatul României a participat la Primul Război Mondial, deși nu chiar imediat după izbucnirea acestuia. Implicarea regatului a avut un impact pozitiv asupra configurației sale administrativ-politice, schimbându-i-se radical granițele la finalul Primului Război Mondial.

Carol I și perioada neutralității (1914-1916)

În anul 1883, România a aderat la Tripla Alianță, rămânând un membru fidel al acesteia până la izbucnirea războiului. România s-a îndepărtat treptat de această alianță, la începutul secolului XX, după ce relațiile cu Austro-Ungaria s-au agravat, motivul fiind situația românilor din cadrul monarhiei dualiste. 

După izbucnirea Primului Război Mondial, la 3 august 1914, a avut loc la Sinaia un Consiliu de Coroană. Regele Carol I, alături de alți oameni politici ai vremii, au dezbătut poziția pe care trebuie să o adopte România în război. Deși Consiliul nu are un rol hotărâtor, regele României a ținut cont de părerile oamenilor politici, alegând să declare neutralitatea țării față de război. În secret, primul ministru Ionel Brătianu a purtat tratative cu Antanta.

Astfel, a fost semnat un acord secret între guvernul de la București și Guvernul de la Sankt Petersburg la 1 octombrie 1914. Potrivit acestui acord, Rusia recunoaște României dreptul să își anexeze părțile din Austro-Ungaria locuite de români. România se angajează la rândul ei să păstreze o neutralitate amicală în război față de Rusia, până în momentul când va ocupa părțile din Austro-Ungaria locuite de români.

Atitudinea Rusiei față de România în 1914

Numir...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in