Care sunt momentele subiectului?

Subiectul, în opera literară epică, este construit în jurul a cinci momente (părți) ce alcătuiesc un tipar narativ specific.

Așadar, subiectul unei opere literare epice este alcătuit din momentele subiectului: expozițiunea (situația inițială) precizează contextul situațional; intriga instituie conflictul operei literare epice; desfășurarea acțiunii ilustrează succesiunea evenimentelor; punctul culminant exprimă maxima intensitate a conflictului; deznodământul (încheierea) rezolvă conflictul și desăvârșește evoluția personajelor.

De exemplu, Povestea lui Harap-Alb de Ion Creangă, este un basm cult, ce urmărește parcurgerea unui drum al maturizării de către eroul Harap-Alb, basmul fiind structurat, în principal, pe trei momente ale subiectului. Expozițiunea prezintă situația inițială de echilibru, intriga presupune un element care distruge acel echilibru inițial, iar deznodământul presupune restabilirea echilibrului și recompensarea eroului, învingător în urma probelor la care a fost supus.

Pentru a aprofunda, astfel, momentele subiectului, definiții și exemple vor fi prezentate în cele ce urmează. Expozițiunea sau situația inițială reprezintă partea introductivă a unei opere literare epice precizând locul, timpul și personajele.

Îți recomandăm următoarele materiale pentru cele mai importante opere:

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in