Mituri ale literaturii române

Mitul reprezintă o narațiune fantastică menită să înfățișeze perspectivele popoarelor antice asupra fenomenelor naturii, a unor aspecte ale condiției umane, a cosmogenezei, precum și asupra figurilor divine sau a eroilor din legende. Importanța mitului este majoră, întrucât aceste povestiri contribuie la formarea identităților culturale ale popoarelor. Personajele miturilor sunt fantastice și se definesc adesea drept ființe spirituale. Câteva exemple ar fi: zei, îngeri și demoni.

Multe dintre scrierile din literatura română au ca punct de pornire astfel de legende, acest lucru fiind evidențiat și de criticul literar George Călinescu care afirma: „patru mituri sunt nutrite din ce în ce mai mult de mediile literare, tinzând a deveni pilonii unei tradiții autohtone”, fiind vorba despre mitul Zburătorului sau mitul erotic, mitul etnogenezei, mitul transhumanței și mitul estetic sau mitul jertfei pentru creație. 

Pe lângă acestea, în literatura română întâlnim texte care fac referire la mitul androginului, mitul totemic și mitul strigoiului, dar și texte care valorifică mitul biblic, mitul faustic, mitul labirintului, mitul sirenei sau mitul soarelui.

Pentru a înțelege mai bine la ce face referire fiecare dintre aceste mituri și cum au fost valorificate de către scriitorii români, echipa Liceunet ți-a pregătit un eBook care conține cele mai importante noțiuni despre fiecare dintre acestea, cât și trimiteri la operele în care ele sunt întâlnite.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Mituri ale literaturii române

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.