Sinteza și cronologia principalelor evenimente

Legiunea Arhangelului Mihail, sau Mișcarea Legionară, a apărut în perioada interbelică, fiind înființată în 1927 de Corneliu Zelea Codreanu. Ea a avut un caracter ultranaționalist, mistic, religios, antisemit și anticomunist. În continuare vei putea citi principalele evenimente privind înființarea și activitatea Mișcării Legionare. Evenimentele sunt prezentate în ordine cronologică.

  • În 1920, Corneliu Zelea Codreanu, la un congres al studenților ce se ținea la Cluj și alături de un număr de studenți cu simpatii naționaliste asemeni lui, adoptă o moțiune prin care evreii urmau să fie scoși din organizațiile studențești.
  • În 1922, la un alt congres studențesc, desfășurat la Facultatea de Medicină din București, a fost redactată o moțiune prin care se cerea limitarea numărului de studenți evrei din universități.
  • În 1923 Codreanu a convocat o grupă de simpatizanți hotărâți să îi pedepsească pe politicienii considerați trădători și pe evrei. Rezultatul a fost așa-zisul „Complot din Dealul Spirii”, încheiat cu arestarea lui Codreanu și a celorlalți participanți. La proces, toți au fost achitați.
  • În anul 1924 are loc primul asasinat înfăptuit de Codreanu, respectiv împușcarea prefectului de...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in