Corneliu Zelea Codreanu

Aici găsești date importante din biografia lui Corneliu Zelea Codreanu. Îți prezentăm biografia lui Corneliu Zelea Codrenau având în vedere viața sa atât după cât și înainte de înființarea Mișcării Legionare din România. Toate aceste informații te pot ajuta să înțelegi mai bine istoria legionarismului și a României în perioada interbelică.

Fragment

Primele influențe

Corneliu Zelea Codreanu s-a născut în anul 1899, în județul Vaslui. Important în biografia sa, Corneliu Zelea Codreanu avea să devină fondator al grupării fasciste Mișcarea Legionară și liderul acesteia până la asasinarea sa în 1938. Cât timp Corneliu Zelea Codreanu a fost lider al mișcării, legionarii au încercat să obțină puterea politică în România și au comis o serie de asasinate sau alte tipuri de acte violente împotriva opozanților lor politici. Corneliu Zelea Codreanu mai era numit „Căpitanul” de către legionari, având în vedere statutul său de lider din cadrul mișcării. 

...

Discursul lui Corneliu Zelea Codreanu

Singurul discurs înregistrat al lui Corneliu Zelea Codreanu, liderul Miscării Legionare din România, a fost ținut în decembrie 1937 în Parlamentul României. Discursul a fost ținut după aflarea rezultatelor la alegerile generale din România din 1937. Rezultatele alegerilor au fost unele foarte favorabile legionarilor. Fără precedent, partidul legionar Totul Pentru Țară a obținut locul al treilea (cu 15,58% dintre voturi), după Partidul Național Liberal (35,92%) și Partidul Național Țărănesc (20,40%). Aceste alegeri au reprezentat și prima oară când legionarilor le-a fost permis să participe la alegeri generale.  

Discursul lui Corneliu Zelea Codreanu se adresează în principal legionarilor sau...

....

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in