Rezumat

Cu ajutorul rezumatului operei Zmeura de câmpie de Mircea Nedelciu îți vei aminti în amănunt experiențele prin care trec cele trei personaje principale ale romanului: Zare Popescu, Gelu Popescu și Radu A. Grințu și îți va fi mult mai ușor să reții detaliile importante întrucât textul a fost scris cât mai pe înțelesul tău. 

„Romanul are trei personaje principale: Zare Popescu, Gelu Popescu și Radu A. Grințu. Toți trei sunt orfani, iar cititorului nu i se comunică nimic relativ la identitatea părinților celor trei, acesta devenind subiectul unei veritabile anchete. Destinele lor sunt puternic influențate de starea politică a vremii, marcată de evenimente precum cel de-al Doilea Război Mondial și instalarea regimului comunist.

Din punct de vedere spațial, acțiunea romanului este structurată în jurul grădinii cu zmeură, unde Zare se ascunde de sora lui mai mare. Acțiunea propriu-zisă începe în anul 1973, când Radu A. Grințu si Zare Popescu stau pe banca de la unitate, meditând asupra efectului delațiunii (denunț făcut cu rea intenție) asupra oamenilor. Grințu lucrează ca profesor de limba română și venise pentru a-și completa stagiul militar. El atinsese gradul de fruntaș T.R., dar ascultă cu interes teoriile lui Zare, chiar dacă acesta din urmă era un simplu soldat. 

Gelu și Zare, remarcând numele identice de familie, se consideră frați. Radu Grințu și Zare Popescu, sunt, de fapt, cei care sunt frați vitregi, cunoscându-se în armată și dându-și seama de acest lucru foarte târziu. Grințu refuzase să mai fie profesor, devenind pedagog și plănuind să dea examen la teatru pentru a deveni regizor. Zare o căutase timp de doi ani pe Ana, o fată pe care o observase la o sărbătoare a Casei de copii.

Cele dintâi amintiri ale lui Zare Popescu sunt narate ..

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in