Relația dintre două personaje

Redactarea unui eseu 2-3 pagini, în care să se prezinte relaţia dintre două personaje dintr-un roman studiat, scris după 1980 a fost cerința primită la subiectul III din cadrul modelului de subiect pentru Bacalaureatul din 2014. Zmeura de câmpie este una dintre operele care se încadrează în această categorie, astfel că îți punem la dispoziție un material care prezintă relația dintre Zare și Gelu Popescu.

Personaje principale, masculine și individuale, Zare și Gelu Popescu împart același nume de familie. Aflați la casa de copii școlari din Sinaia (orfelinat), cei doi observă identitatea de nume, iar Zare vine cu ideea «frăției de cruce». Acest gest este definitoriu pentru personalitatea lui Zare, în cazul căruia nu se manifestă numai nevoia de a primi afecțiune, ci și aceea de a o oferi la rândul său. Astfel, după ce părăsește casa de copii, Zare păstrează legătura cu Gelu. Mai mult, chiar îl susține financiar, în timp ce el ratează admiterea la Facultatea de Istorie, face armata şi, în final, lucrează ca muncitor pe un şantier de la Canal.

Responsabil, săritor și muncitor, Zare Popescu face tot ceea ce îi stă în putere pentru a-și depăși statutul, atât din punct de vedere material, cât și emoțional. Cu toate acestea, golul afectiv și veșnicele nelămuriri privind propriile rădăcini vor fi mereu prezente, atât în cazul lui Zare, cât și al celorlalți doi.

Principalul mijloc de caracterizare a personajelor în romanul de față este...”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in