Fișă de lectură

Titlul operei literare: „Zmeura de câmpie”

Autorul: Mircea Nedelciu

Date importante despre viața și activitatea autorului: Mircea Nedelciu a fost unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai curentului optzecist și ai postmodernismului în literatura română. Născut în data de 12 noiembrie 1950 la Fundulea, își face debutul literar în anul 1979 cu volumul de proză scurtă intitulat „Aventuri într-o curte interioară”. Ulterior, publică proză scurtă, romane, critică literară, articole teoretice și de opinie. Devine membru al Uniunii Scriitorilor din România și este membru fondator al Asociației Scriitorilor Profesioniști din România. Mircea Nedelciu este cunoscut și pentru o intensă activitate jurnalistică, fiind colaborator al majorității revistelor literare și culturale din țară. Acestora li se adaugă publicații din Franța, Ungaria, Polonia, Rusia și Germania. 

Începând cu anul 1982, Nedelciu lucrează ca librar la Editura „Cartea Românească”, un loc de întâlnire a scriitorilor tineri și provinciali, apoi ca funcționar la Uniunea Scriitorilor. Din 1990 conduce o asociație româno-franceză de difuzare editorială și susține câteva proiecte menite să primenească și să dinamizeze viața profesională a scriitorilor autohtoni. În 1988 se îmbolnăvește de leucemie, boală care îl va răpune unsprezece ani mai târziu. Se stinge din viață în data de 12 iulie 1999, la București.

Alte opere ale autorului:Femeia în roșu”, „Tratament fabulatoriu”, „Efectul de ecou controlat”, „Și ieri va fi o zi”

Specia literară: Roman

Tipul romanului: Roman realist postmodern

Genul literar: Genul epic

Curentul literar: Realism

Semnificația titlului: Titlul operei se referă la percepția interioară, subiectivă, asupra acestui fenomen al căutării sinelui. Tufele de zmeură persistă ca element definitoriu al romanului, devenind simbol și laitmotiv. Zmeura de câmpie reprezintă înstrăinarea și alienarea individului, întrucât această plantă crește, de obicei, în zonele montane sau deluroase. La câmpie, zmeura este atât de nelalocul ei precum cei trei protagoniști care își caută neîncetat locul în lume.

Tema principală: Tema romanului este veșnicul mister al raportului incert dintre memorie și adevăr,...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in