Modul în care se reflectă o temă

Acesta este un material care te va ajuta să răspunzi corect în cazul în care la subiectul III al Bacalaureatului la limba română vei primi cerința de a scrie un eseu despre modul în care se reflectă o temă într-un roman studiat, scris după 1980. Astfel, pentru a te asigura că vei obține o notă mare îți recomandăm să alegi opera scrisă de Mircea Nedelciu, Adriana Babeți și Mircea Mihăieș, întrucât este un roman postbelic, postmodernist și realist.

Citind acest eseu despre modul în care se reflectă o temă într-un roman studiat, scris după 1980 și îți va fi mult mai ușor să decizi ce structură va avea materialul tău și care sunt detaliile de care trebuie să ții cont.

„Romanul poate fi considerat și un roman experiment, scris în 17 zile, având o viziune discontinuă, întrucât firul narativ nu poate fi reconstituit în totalitate. În afară de tema biografică, romanul promovează și problema noncomunicabilității, a graniței, care e peste tot. În fond, avem de-a face cu un «roman fără hotare», așa cum aprecia Ovid. S. Crohmălniceanu. În aceste condiții, romanul se concentrează în jurul cuvântului «senzațional» și promovează goana după autenticitate și contrazicerea ideilor susţinute de canonul oficial. Convențiile literare nu sunt respectate în acest roman optzecist, ci mai degrabă sunt ironizate.

Referitor la structura materialului epic, autorii conturează tema romanului prin expunerea în mod obsesiv a graniței și a spațiului american, simbolul libertății interzise, greu de pătruns în acea perioadă.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in