Comentariu

Introducere

În partea de început a oricărui eseu sau comentariu despre „Femeia în roșu” este important să menționezi perioada istorică în care se încadrează romanul, dar și faptul că acesta este un roman realist, scris de trei autori, Mircea Nedelciu, Adriana Babeți și Mircea Mihăieș.

Nu uita să evidențiezi ideea că romanul este alcătuit sub forma unui „puzzle” și își demonstrează valoarea de excepție prin îmbinarea planurilor narative, care se întâlnesc și se suprapun, autorii devenind personajele propriei cărți.

Ține minte: o introducere bine scrisă va …

...

Tema

Fiind un roman complex, analiza trebuie să cuprindă informații referitoare la temă și viziunea despre lume, aceasta din urmă influențând într-o mare măsură construcția subiectului și a personajelor. Tema romanului conține ideea centrală a acestuia, și anume expunerea în mod obsesiv a graniței și a spațiului american, simbolul libertății interzise, greu de pătruns în acea perioadă, iar viziunea despre lume și creație a autorului reflectă orientarea postmodernă.

Exemplu

Impresionând cititorii prin intersectarea celor două destine, cel al Anei Persida Cumpănaș și al gangsterului John D…

...

Rezumatul pe scurt

În realizarea rezumatului pe scurt este esențial să urmărești desfășurarea acțiunii ținând cont de personajul principal al romanului Femeia în roșu, Ana Persida Cumpănaș. În plus, din cuprinsul rezumatului nu trebuie excluse episoadele-cheie precum cel din fața cinematografului, când este prins John Dillinger, „inamicul public numărul unu al Americii”, fiind împușcat.

Exemplu de rezumat pe scurt pentru Femeia în roșu

Romanul spune povestea Anei Persida Cumpănaș, personajul principal, feminin al romanului, ale cărei trăsături sunt conturate de mărturiile personajelor care declară că ar fi cunoscut-o. Întrucât romanul nu se situează întru totul nici în realitate, nici în ficțiune, dar este puternic ancorat în real, avem de-a face cu un personaj realist. Aceasta ia parte la …

...

Caracterizarea personajelor

Personajul cel mai complex al romanului este, fără îndoială, Ana Persida Cumpănaș. În realizarea caracterizării acesteia trebuie să ai în vedere statutul său în cadrul romanului, metodele de caracterizare (directă și indirectă), precum și trăsăturile fizice și morale evidențiate prin intermediul acestor procedee.

Nu uita să urmărești relația acesteia cu Dillinger. De asemenea, este important să exemplifici trăsăturile conturate prin referire la textul romanului.

Exemplu

Romanul spune povestea Anei Persida Cumpănaș, personajul principal, feminin al romanului, ale cărei trăsături sunt conturate de mărturiile personajelor care declară că ar fi cunoscut-o. Având statutul de emigrantă în Statele Unite ale Americii, eroina pătrunde în lumea interlopă și îl predă autorităților pe gangsterul Dillinger, având în final un sfârșit misterios. Iau naștere astfel o serie de întrebări: dacă Ana era analfabetă sau nu, dacă a fost u…

...

Roman postmodern

Romanul „Femeia în roșu” este un roman postbelic, postmodernist, realist. În comentariul tău este foarte important să menționezi faptul că romanul se concentrează în jurul cuvântului „senzațional” și promovează goana după autenticitate precum și contrazicerea ideilor susținute de canonul oficial. Convențiile literare nu sunt respectate în acest roman optzecist, ci mai degrabă sunt ironizate. 

Exemplu

Axându-se pe depășirea lucrărilor interbelice, romanul are la bază o viziune postmodernistă care poate fi observată prin faptul că există o defragmentare a textului. Utilizând descrierile de topos, care au rolul de a da detalii despre decor, romanul dă…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in