Mircea Nedelciu
Scriitorul român Mircea Nedelciu a fost unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai curentului optzecist și ai postmodernismului în literatura română.
Mircea Nedelciu | Opera
- „Aventuri într-o curte interioară” (1979)
- „Efectul de ecou controlat” (1981)
- „Amendament la instinctul proprietății” (1983)
- „Și ieri va fi o zi” (1989), proză scurtă
- „Povestea poveștilor generației '80” (1998)
- „Zmeura de câmpie” (1984)
- „Tratament fabulatoriu” (1986)
- „Femeia în roșu” (1990), scris împreună cu Adriana Babeți și Mircea Mihăieș
- „Zodia scafandrului” (2000), roman neterminat, publicat postum.
Mircea Nedelciu | Date despre autor
Născut în data de 12 noiembrie 1950 la Fundulea, Mircea Nedelciu a absolvit Facultatea de Filologie a Universității București în anul 1973. Își face debutul literar în anul 1979 cu volumul de proză scurtă intitulat „Aventuri într-o curte interioară”. Încă de pe băncile facultății, Mircea Nedelciu devine membru al cenaclului universitar „Junimea”, iar între anii 1970-1973, el face parte din grupul tinerilor editori ai gazetei de perete „Noii”.
Debutul său publicistic are loc în anul 1977, în revista literară „Luceafărul”, iar cel editorial, în 1979, cu volumul de proză scurtă „Aventuri într-o curte interioară”. Acest volum i-a adus lui Nedelciu Premiul Uniunii Scriitorilor. A urmat o perioadă în care Nedelciu a publicat proză scurtă, romane, critică literară, articole teoretice și de opinie.
Premiul Uniunii Scriitorilor i-a revenit lui Mircea Nedelciu din nou, odată cu publicarea romanului „Femeia în roșu”, scris împreună cu Adriana Babeți și Mircea Mihăieș.
Scriitorul devine membru al Uniunii Scriitorilor din România și este membru fondator al Asociației Scriitorilor Profesioniști din România. Mircea Nedelciu a depus de-a lungul vieții și o intensă activitate jurnalistică, fiind colaborator la multe dintre revistele literare și culturale din țară. Acestora li se adaugă publicații din Franța, Ungaria, Polonia, Rusia și Germania.
Începând cu anul 1982, Nedelciu lucrează ca librar la Editura „Cartea Românească”, un loc de întâlnire a scriitorilor tineri și provinciali, iar apoi ca funcționar la Uniunea Scriitorilor. Din 1990 începe să conducă o asociație româno-franceză de difuzare editorială și susține câteva proiecte menite să primenească și să dinamizeze viața profesională a scriitorilor autohtoni.
Mircea Nedelciu se stinge din viață în data de 12 iulie 1999, la București și este înmormântat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu.

Mircea Nedelciu / By Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=36327015
- Femeia în roșuLimba și literatura română
Femeia în roșu este un roman postbelic, postmodernist și realist, care îi are drept autori pe Mircea Nedelciu, Adriana Babeți și Mircea Mihăieș. Opera a fost dată spre publicare în anul 1988, însă a f (…)
- Nora sau Balada zânei de la Bâlea LacLimba și literatura română
Nora sau Balada zânei de la Bâlea Lac este numele unei povestiri scrise de Mircea Nedelciu și incluse în volumul de proză scurtă „Efectul de ecou controlat”, publicat în anul 1981. Opera spune poveste (…)
- Tânguire de mior de Mircea NedelciuLimba și literatura română
Tânguire de mior este un text satiric scris de Mircea Nedelciu și publicat în anul 1989 în volumul intitulat „Și ieri va fi o zi”.Textul este o reinterpretare într-o formulă satirică a baladei popular (…)
- Tratament fabulatoriu de Mircea NedelciuLimba și literatura română
Tratament fabulatoriu este un roman scris de Mircea Nedelciu și publicat pentru întâia oară în anul 1986. Opera este reprezentativă pentru perioada optzecistă, atât prin respectarea convențiilor cores (…)
- Zmeura de câmpieLimba și literatura română
Zmeura de câmpie poartă semnătura scriitorului Mircea Nedelciu, unul dintre cei mai valoroși postmoderni din literatura română și, totodată, unul dintre reprezentanții generației optzeciste. Romanul s (…)