Protagonistul (Eliade)

Fiind o operă sub forma unui jurnal, în „Romanul adolescentului miop” naratorul devine și personaj principal al romanului. Pentru a-ți fi mai ușor să realizezi caracterizarea personajului principal îți punem la dispoziție un eseu în care au fost evidențiate cele mai importante trăsături de caracter ale lui Mircea Eliade.

Portretul său moral este mai complex decât cel fizic, acesta fiind construit atât prin caracterizare directă, cât și indirectă. Deṣi era un tânăr neîncrezător, retras, timid, din punct de vedere intelectual își cunoștea prea bine capacitățile și superioritatea, dorind, totuși, să progreseze cât mai mult în această privință. Pentru a uita de imperfecțiunile proprii, acesta se refugia în cărți, reprezentând astfel tipul cititorului înrăit. El ia drept modele personalități literare, cum ar fi Giovanni Papini, față de care are sentimente contradictorii, urându-l fiindcă a avut ideile sale înainte de el, și iubindu-l pentru că se identifica atât de mult cu experiența proprie încât părea că «i-a scris viața».

În cadrul acestui roman, Papini joacă rolul forței oarecum abstracte în legătură cu care Eliade se formează pe sine însuși, fie în contradicție, fie în adorație, gândindu-se la Papini ca la un mentor.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in