Eseu

Următorul eseu îți va furniza toate informațiile necesare despre „Romanul adolescentului miop”, în vederea unei pregătiri corespunzătoare pentru examenul de Bacalaureat. Fiind vorba despre un roman subiectiv, autobiografic, un veritabil bildungsroman structurat asemenea unui jurnal, textul se încadrează în multe dintre categoriile aflate pe lista tipurilor de opere pe care trebuie să știi să le analizezi pentru examen. 

Eseul cuprinde următoarele: date despre operă, semnificația titlului, tema operei, elemente de structură și compoziție, caracterizarea personajului principal sau perspectiva narativă.

Eseu

„Romanul adolescentului miop” a fost descoperit după moartea autorului său, scriitorul și istoricul Mircea Eliade. Publicat postum, în anul 1988, textul romanului înfățișează începuturile carierei de scriitor a lui Eliade. Acestea datează încă de pe vremea când Eliade avea numai paisprezece ani, iar aventurile sale adolescentine surprinse în cadrul romanului se încheie la terminarea liceului.

Titlul operei are o dublă semnificație, astfel încât, în sens propriu, se referă la protagonistul romanului, însuși Mircea Eliade, care suferea de miopie, ceea ce l-a făcut să se simtă dezavantajat pe parcursul întregii sale vieți. Pe de altă parte, însă, miopia personajului principal se referă la teama de a fi văzut drept o persoană timidă, incapabilă, chiar urâtă, din cauza condiției sale. În ciuda miopiei, tânărul Eliade este un excelent observator al caracterului celor din jur, de la care  el și-ar fi dorit uneori mai multă înțelegere și atenție.

Tema romanului este reprezentată simultan de condiția adolescentului și de începuturile descoperirii sinelui, în contextul întrezăririi primilor muguri ai carierei de scriitor a protagonistului. Astfel, aproape asemenea oricărui alt adolescent, Eliade s-a confruntat cu diverse probleme: crize de identitate, nevoia de validare, căutările înfierbântate ale sinelui, precum și explorarea pasiunilor sale, dintre care cea mai însemnată a fost lectura. Opera surprinde sentimentele contradictorii și neclare, tipice perioadei adolescentine: extaz și melancolie, aroganță și timiditate, revoltă și conformism.

„Romanul adolescentului miop” cuprinde trei părți, fiecare dintre ele fiind alc...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in