Comparație La Medeleni

În cazul în care vei primi tema de a scrie un eseu în care se prezinți cum este reflectată perioada adolescenței în două opere literare studiate la școală, La Medeleni de Ionel Teodoreanu și Romanul adolescentului miop de Mircea Eliade sunt alegerea potrivită. Ambele texte au ca teme principale copilăria și vârsta adolescenței, astfel că îți va fi ușor să faci o paralelă între cele două texte.

Eseul de  mai jos a fost redactat de către un elev de clasa a XII-a, însă informațiile de aici au fost verificate de către editorii noștri, astfel că poți fi sigur de corectitudinea lui.

Conform dicționarelor, cuvântul adolescență vine din latinescul „adolescere” care înseamnă a crește. Aceasta se referă nu numai la schimbările fizice, ci și la transformările care apar în plan psihologic și intelectual în această perioadă a vieții. Adolescentul devine mai preocupat de propria imagine și de poziția sa în raport cu cei din jur (grupul de prieteni, colegii de școală). În același timp, copilul adolescent tinde să se îndepărteze de părinți, în încercarea de a fi independent și de a decide pentru el însuși. Nevoia părinților de control și de supraveghere devine incongruentă cu noile nevoi de dezvoltare și comunicare ale adolescentului, iar neînțelegerile devin sursa permanentă a conflictelor dintre aceștia.

În plan psihologic, este caracterizată ca fiind perioada cea mai puternică din punct de vedere emoțional. De aceea și cea mai captivantă. Un adolescent e puternic animat de aventuri la limita imposibilului și oricând dispus la riscuri pentru plăceri de moment, e dornic să guste din tot ceea ce este nou ori interzis și dornic să spargă tipare, răzbunându-și astfel frustrarea de a fi neînțeles. Marilor elanuri li se adaugă dramele vârstei, toanele, nesiguranța, întrebările fără răspunsuri, sentimentul de a fi neînțeleși ori marginalizați. Acestea sunt însoțite de nevoia de împărtășire a sentimentelor, nevoia de prietenie și de reciprocitate afectiva. Relația cu persoanele din aproprierea sa va avea o influență imensă asupra modului în care se conturează personalitatea adolescentului.

Adolescența este totodată perioada perfecțiunii în care ne dorim să arătăm perfect iar lucrurile pe care le facem să fie perfecte. Aceasta mai poate fi caracterizată ca perioada criticismului; adolescenții fiind critici cu tot cea ce fac și aleg adulții. Perioada marilor idealuri își face și ea apariția în adolescență, astfel orice adolescent visează la glorie, la succes, la o viața perfectă.

Pe parcursul timpului, adolescența a inspirat mulți autori. Alegem pentru exemplificare „Romanul adolescentului miop” de Mircea Eliade și „La Medeleni” de Ionel Teodoreanu. Mircea Eliade a fost un istoric al religiilor, orientalist, sociolog, eseist, nuvelist, romancier, dramaturg, memorialist și etnolog, „o personalitate enciclopedică de tip renascentist ce face parte din familia spirituală al lui Dimitrie Cantemir, B. P. Hașdeu și Nicolae Iorga”. Ionel Teodoreanu a fost atât romancier cât și avocat.

„Romanul adolescentului miop” a fost scris între anii 1924-1...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in