Comentariu Bac

Introducere

În introducerea oricărui eseu sau comentariu despre „Romanul adolescentului miop” este important să menționezi că aceasta este lucrarea de debut a filosofului, istoricului și scriitorului Mircea Eliade. Ideal ar fi să adaugi faptul că Eliade însuși, aflat în postura de adolescent, este personajul principal al acestui roman. Este întotdeauna de apreciat dacă știi data publicării textului studiat.

De reținut: introducerea cuprinzătoare va convinge profesorul corector încă de la început de faptul că ești bine famil…

...

Tema

O analiză pertinentă a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema și viziunea despre lume reflectate în cadrul lucrării analizate - „Romanul adolescentului miop”, în cazul acesta. Este important să menționezi faptul că, în cazul operei „Romanul adolescentului miop”, tema poate fi deopotrivă condiția adolescentului și necesitatea autodevenirii, a formării de sine, precum și tema prieteniei. Nu uita să argumentezi cu elemente și fapte întâlnite în text.

Exemplu de dezvoltare a temei

„Romanul adolescentului miop” abordează mai multe teme în paralel. Acesta ne vorbește, pe de-o parte, despre condiția adolescenților de pretutindeni, cu incertitudinile și crizele existențiale caracteristice. Pe de altă parte, romanul prezintă detaliat procesul autoformării prin care trece tânărul Eliade, din proprie inițiativă. Adolescentul miop reprezintă un personaj cu care mulți dintre adolescenții de pretutindeni se pot identifica din varii puncte …

...

Rezumat pe capitole

Recomandăm realizarea rezumatului romanului ținând cont de structura sa, și accentuând doar cele mai importante elemente, având în vedere faptul că romanul are o întindere mai lungă decât alte opere literare . Astfel, în redactarea acestui rezumat vei stabili cu atenție întâmplările-cheie petrecute de-a lungul romanului.

Exemplu

Opera de față conține trei părți și treizeci și șase de capitole (prima parte conține zece capitole, iar următoarele două, câte opt).

Primul capitol, intitulat „Trebuie să scriu un r…

...

Personaje

Cel mai la îndemână personaj pe care îl poți alege în cazul acestui roman este chiar protagonistul, Mircea Eliade. Cu toate acestea, pe parcursul textului sunt creionate și caracterizările unora dintre prietenii și colegii săi. În redactarea caracterizărilor vei avea în vedere stabilirea tipologiei personajului (principal/secundar, masculin/feminin, individual/colectiv), precum și modalitățile de caracterizare a acestuia (directă/indirectă).

Nu uita să exemplifici trăsăturile conturate prin referire la textul romanului.

Exemplu

Eliade a scris romanul la persoana întâi, marcă a subiectivității. Astfel, naratorul devine personajul principal în propriul roman: un adole…

...

Apartenența la roman

Înainte de a formula demonstrația cum că o anumită operă literară este un roman, primul și cel mai important lucru de reținut este definiția acestuia. Această definiție trebuie să apară și în enunțul demonstrației tale. Astfel, profesorul va ști nu numai pe ce îți bazezi argumentele, dar și faptul că acestea sunt clădite pe informații valide.

Exemplu

Romanul este specia literară aparținând genului epic, în proză, cu acțiune complexă și de mare întindere, desfășurată pe mai multe planuri, cu personaje numero…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in