Argumentare roman

Vrei să demonstrezi apartenența la specie a operei „Romanul adolescentului miop”, de Mircea Eliade? Pentru a fi sigur că eseul tău este unul corect și complet, te sfătuim să citești și un material realizat de profesori specializați în limba și literatura română. Astfel, consultând eseul în care se argumentează faptul că „Romanul adolescentului miop” este un roman, vei găsi principalele motive pentru care această operă este considerată un roman, precum și informații despre firul narativ, personaje, titlu sau temă. 

„Având o structură narativă amplă, acesta permite desfășurarea subiectului în planuri paralele și combină nuclee narative distincte.  Pe parcursul romanului se întâlnesc numeroase personaje, prezentând destinul unei personalități foarte bine individualizate (Eliade în adolescență). Relațiile dintre aceste personaje sunt surprinse în complexitatea lor, fiind observabile atât evoluțiile individuale ale personajelor, cât și cele ale relațiilor dintre acestea. (...) Într-un roman, asemenea textului analizat aici, personajele aparțin unor tipologii bine stabilite. Ele sunt angrenate în conflicte puternice, iar structura narativă realistă profilează o imagine consistentă și profundă a vieții. Principalul mod de expunere este narațiunea, iar personajele sunt conturate direct, prin descriere, și indirect, prin propriile fapte, gânduri, vorbe, cu ajutorul dialogului, al monologului interior și al introspecției auctoriale.

În cadrul lucrării de față sunt prezente atât caracterizarea directă, cât și cea indirectă. Personajul principal este, evident, cel mai bine individualizat și cel mai riguros caracterizat.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in