Comentariu literar

Introducere

Introducerea este cartea de vizită a lucrării tale, prin urmare, e esenţial să fie structurată clar, cu idei bine definite. Comentariul trebuie să cuprindă informațiile cele mai importante despre nuvelă. Trebuie să menționezi în ce perioadă a fost publicată, dar și câteva cuvinte despre stilul autorului.

De asemenea, este foarte important ca în introducere să precizezi câteva detalii legate de nuvelă, precum: numele acestuia și al autorului, structura, dar și câteva cuvinte despre conţinutul său. Având o introducere corectă și promițătoare vei atrage atenția profesorului corector încă de la începutul lucrării, iar astfel vei avea șanse mai mari de a obține un punctaj bun.

Exemplu

Nuvela fantastică „Pe strada Mântuleasa”, scrisă de către Mircea Eliade, a fost publicată în anul 1968 într-un volum realizat de Editura Caietele Inoro…

...

Tema

Eseul trebuie să conțină informații referitoare la tema nuvelei, aceasta influențând într-o mare măsură construcția subiectului și a personajelor. Totodată, este important să menționezi tema, pentru că ea concentrează ideea de bază pe care autorul încearcă să o transmită cititorului.

Exemplu

Tema nuvelei o constituie, la fel …

...

Semnificația titlului

Eseul tău trebuie să conțină și informații referitoare la titlul nuvelei, acesta anticipând conţinutul textului narativ. În cazul acestei nuvele titlul este sugestiv și anticipează c…

...

Rezumat scurt

Rezumatul pe scurt al nuvelei „Pe strada Mântuleasa” trebuie să cuprindă momentele importante ale acțiunii, însă fără prea multe detalii care ar putea complica textul. Eseul trebuie să conțină informațiile necesare pentru prezentarea evoluției personajelor pe parcursul poveștii și să sintetizeze ideea pe care încearcă să o transmită autorul. 

Exemplu de scurt rezumat pentru Pe strada Mântuleasa

Acțiunea se desfășoară în anii 1950, într-o zi caniculară de vară, când fostul învățător al școlii primare situată pe strada Mântuleasa, Zaharia Fărâmă, își vizitează un fost elev. Este vorba despre Vasile Borza, care se mutase de curând într-o clădire din București, după ce a obținut postul de maior în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Vizita bătrânului cadru didactic ridică suspiciuni în clădirea în care locuiau în special ofițeri și angajați ai Ministerului Afacerilor Interne. Fostul elev, Vasile Borza, nu își amintește de învățătorul Fărâmă și îl poftește afară după câteva minute, spunând că l-a confundat cu altcineva. Întâmplarea însă nu rămâne fără urmări, deoarece Fărâmă este anchetat de Securitate și interogat de colegul maiorului Borza, ofițerul Dumitrescu. 

Încă de la începutul anchetei, răspunsurile lui Fărâmă la întrebările adresate sunt incomplete și nu foarte clare. În loc să răspundă precis la întrebări, acesta începe să spună povești fantastice, ce s-ar fi petrecut cu câțiva zeci de ani în urmă, ai cărei principali protagoniști sunt foști elevi de-ai săi. Punctul de pornire este povestea dispariției băiatului rabinului ce locuia pe Calea Moșilor, Iozi. Potrivit spuselor lui Fărâmă, Iozi a dispărut în anul 1915, într-o pivniță dintr-o casă de pe strada Mântuleasa, ce ar fi dus spre o peșteră cu pereți de diamant, aceasta reprezentând intrarea într-o…

...

Personaje

Personajele nu sunt numeroase în cadrul nuvelei „Pe strada Mântuleasa”. Putem vorbi aici de personaje reale, precum ofițerii de la Securitate, care îl anchetează pe Fărâmă, de personaje din poveștile sale și de personaje fantastice. Este foarte important să  faci distincția între personajele reale și cele fantastice. Personajul principal este fostul director Fărâmă, în jurul căruia se concentrează toată acțiunea.     

Exemplu

În cazul acestei nuvele, personajele se pot clasifica în personaje reale și personaje din poveștile lui Fărâmă. Printre personajele reale se numără fostul director Fărâmă, ofițerul anchetator Dumitrescu, maiorul Vasile Borza, subsecre…

...

Perspectiva narativă

Perspectiva narativă este legată de unghiul din care este povestită acțiunea nuvelei. În nuvela „Pe strada Mântuleasa”, autorul povestește întâmplările la persoana a treia. Este foarte important să precizezi faptul că naratorul este unul obiectiv, care nu se implică în desfășurarea acțiunii. Eliade este un narator omniprezent și omniscient, care știe totul despre pers…

...

Specia literară

Opera se încadrează în genul epic, fiind o nuvelă. De obicei, operele care aparțin genului epic se remarcă prin: prezența unui narator, prezența personajelor, dar și a conflictelor care determină desfășurarea acțiunii, modul de expunere principal fiind narațiunea. Nuvela „Pe strada Mântuleasa”, scrisă de către Mircea Eliade întrunește toate calitățile unei opere ce aparține genului epic. 

Exemplu

Nuvela fantastică este o specie a genului epic, ce are un singur fir narativ, dimensiuni medii și  angrenează două planuri, cel al realității și cel al misterului. Totodată nuvela nu are personaje numeroase. Modul predominant de expunere al nuvelei este narațiunea. „Pe strada Mântuleasa”, scrisă de către Mircea Eliade întrunește toate calitățile unei nuvele. 

Una dintre primele trăsături ce încadrează textul în categoria nuvelei este chiar prezența naratorului, care setează locul desfășurării evenimentelor și introduce personajele. Prima scenă cu care debutează nuvela este cea a străzii Mântuleasa, unde fostul profesor Fărâmă vine să își viziteze un fost elev, maiorul Borza. Eliade este un narator omniscient și omniprezent, care știe totul despre personajele sale, dar totodată este şi obiectiv întrucât nu se implică în acţiune. 

Spe…

...

Încheiere

Concluzia trebuie să sintetizeze și să susțină conținutul eseului, dar poate conține și o opinie personală. În cazul acestei opere, încheierea poate rezuma principalele observaţii pe care le-ai prezentat în cuprins.

Exemplu

În  concluzie, „Pe strada Mântuleasa” este o nuvelă ce îm…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in