Fișă de lectură

Titlul operei literare: „Nuntă în cer”

Autorul: Mircea Eliade

Date importante despre viața și activitatea autorului: Mircea Eliade a fost un istoric al religiilor, scriitor de ficțiune, filozof și profesor român la Universitatea din Chicago. A predat la Chicago din 1957, fiind titular al catedrei de istoria religiilor. Eliade este autorul a treizeci de volume științifice, opere literare și eseuri filozofice traduse în 18 limbi și a circa 1200 de articole și recenzii cu o tematică extrem de variată. Opera completă a lui Mircea Eliade ar ocupa peste 80 de volume, fără a lua în calcul jurnalele sale intime și manuscrisele inedite. În anul 1990 a fost declarat membru post-mortem al Academiei Române. S-a stins din viață în aprilie 1986, la Chicago.

Alte opere ale autorului: „Romanul adolescentului miop”, „Maitreyi”, „Gaudeamus”, „Domnișoara Christina”, „Noaptea de Sânziene”, „Huliganii”, „La țigănci”

Specia literară: Roman

Tipul romanului: Roman erotic, subiectiv, modern, scris în perioada interbelică

Genul literar: Genul epic

Curentul literar: Modernism

Personaje: Andrei Mavrodin, Barbu Hasnaș, Ileana/ Lena, gazda cabanei
Semnificația titlului: Titlul romanului sintetizează în manieră simbolică perspectiva lui Eliade asupra iubirii inevitabile, fără pereche, ce se întâlnește „o singură dată în viață”, precum declară chiar unul dintre protagoniștii romanului. Motivul nunții se bucură de o importanţă deosebită în cadrul literaturii române, simbolizând deopotrivă începutul, sfârșitul și apogeul vieții umane. Faptul că această nuntă se petrece, în mod, simbolic, în planul celest, plasează iubirea ce determină uniunea matrimonială deasupra trivialității terestre.

Viziunea autorului: Viziunea despre lume a lui Eliade se reflectă, în acest roman, prin intermediul asocierii temei iubirii și a temei destinului, aflate în tragică opoziție. Perspectiva autorului este, de fapt, realizarea tragică a incompatibilității posibile între o dragoste unică, grandioasă, și posibilitatea incluziunii acesteia în destinul celor doi îndrăgostiți. Deși autorul vorbește despre iubirea karmică, inevitabilă pentru o perioadă, garanția durabilității ei este nulă. 

Tema principală: Tema romanului...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in