Rezumat

Rezumatul romanului Noaptea de sânziene de Mircea Eliade prezintă cele mai importante secvențe pe care trebuie să le cunoști pentru a înțelege mesajul și acțiunea operei.

Acțiunea romanului are loc între anii 1932-1946 și este circulară, astfel încât începe și se sfârșește în noaptea solstițiului de vară, de care se leagă numeroase legende și tradiții românești. În cea dintâi noapte de sânziene, în anul 1932, are loc o întâlnire în pădurea de la Băneasa, între Ștefan Viziru (personajul principal al romanului) și Ileana. Ștefan era deja însurat cu Ioana, comparată adesea cu o Penelopa modernă (soția legendarului Ulise), a cărei răbdare și capacitate de așteptare par rupte dintr-o altă lume. Deși Ștefan Viziru susținea că își iubește soția, el se îndrăgostește și de Ileana în noaptea de sânziene, fiind condamnat să iubească toată viața două femei.

Pe parcursul operei se observă recurența ideii de soartă predestinată, motiv pentru care relația dintre Ștefan și Ileana stă sub semnul unui destin tragic. Sentimentul lui Ștefan este acela cum că Ileana reprezintă o poartă spre o altă lume, o altă dimensiune, iar în același timp, ea îi fusese «ursită». Cu Ioana făcuse cunoștință fiindcă ea îl confundase cu un scriitor pe nume Ciru Partenie. Întrucât Ștefan nu se vede pe sine ca pe o persoană întreagă, ci doar ca pe un purtător al unei imagini anume, va fi convins că și Ioana vede în el același lucru.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in