Fișă de lectură

O fisă de lectură a romanului „Noaptea de sânziene” te-ar ajută să înțelegi mai bine opera scrisă de Mircea Eliade? Echipa Liceunet a conceput un material cu ajutorul căruia vei înțelege de ce opera poate fi considerată un roman realist magic, postbelic, ce semnifică titlul, care sunt principalele personaje care iau parte la acțiunea romanului Noaptea de sânziene, dar și un scurt rezumat care te va ajuta să îți reamintești secvențele importante.

....

Alte opere ale autorului: ,,Romanul adolescentului miop”, „Maitreyi”, „Gaudeamus”, „Domnișoara Christina”, „Nuntă în cer”, „Huliganii”, „La țigănci”.

Specia literară: Roman

Tipul romanului: Roman realist magic, postbelic

Genul literar: Genul epic

Curentul literar: Realism magic

Semnificația titlului: Titlul romanului denumește o veche sărbătoare aparținând mitologiei folclorice românești: noaptea solstițiului de vară, denumită și „noaptea de sânziene”, sau „drăgaicele” (în partea de sud a țării). Simbolistica acestui eveniment este deosebit de bogată, noaptea solstițiului de vară reprezentând, printre altele, un punct al tuturor posibilităților, al contactului cu supranaturalul. Sânzienele apar, în legende, sub forma unor zâne binevoitoare ce sporesc fertilitatea, dar devin răuvoitoare în caz că nu le este respectată sărbătoarea.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in