Secvențe reprezentative

Cu ajutorul acestui material îți vei aminti cele mai importante secvențe ale romanului „Maitreyi” de Mircea Eliade, printre acestea numărându-se episodul atingerii picioarelor și cel al logodnei.

Mircea Eliade a descoperit în India o țară misterioasă, cu o tradiție bogată, unde a trăit numeroase experiențe care s-au materializat pe plan literar în așa-numitul „ciclu epic indian” constituit din primele trei romane ale sale: „Isabel și apele diavolului”, „Maitreyi” și „Șantier”, toate cu temă erotică. Romanul „Maitreyi” a apărut în anul 1933, fiind premiat chiar în anul apariției de un juriu alcătuit din importanți critici literari ai vremii. Trebuie precizat faptul că în „Memoriile” și în „Jurnalul” lui Eliade se găsesc numeroase detalii similare cu cele din „Maitreyi”, de aceea romanul este considerat unul autobiografic, Allan fiind un alter ego al autorului care studiază la Universitatea din Calcutta. Este găzduit în casa profesorului Dasgupta unde o cunoaște pe fiica acestuia, iar aceasta, la rândul ei, va deveni scriitoarea Maitreyi Devi și va scrie un roman de răspuns lui Mircea Eliade, intitulat „Dragostea nu moare”, apărut în anul 1974.

Tema romanului lui Eliade o reprezintă iubirea pătimașă a eroilor ce aparțin unor mentalități și religii diferite. Autorul păstrează numele unora dintre personaje (Maitreyi, Chabu, Khokha), dar schimbă profesia lui Dasgupta și modifică finalul. Impresia pronunțată de autobiografic este dată de autenticitatea trăirilor și de relatarea întâmplărilor la persoana I. În roman, se îmbină o (auto)analiză psihologică cu evocarea simplă a pasiunii dintre cei doi ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in