Rezumat

Un rezumat mai amplu al romanului Maitreyi te va ajuta să îți reamintești cum evoluează povestea de dragoste dintre tânărul englez Allan și bengaleza Maitreyi, dar și cum este afectată relația celor doi de incompatibilitatea și diferențele dintre cele două civilizații.

„...Subiectul este inspirat din experienţa reală a autorului, Eliade trăind o poveste de dragoste cu o indiancă pe nume Maitreyi, fiica gazdei sale din India. Jurnalul lui Eliade se suprapune parţial peste jurnalul lui Allan, personajul-narator, notiţele acestuia din urmă, rescrise şi interpretate, alcătuind textul romanului.

Într-o intercalare a prezentului cu trecutul, naratorul prelucrează consemnările din propriul jurnal ţinut în timpul şederii sale în India, punând astfel bazele unei duble perspective asupra evenimentelor, vizibile încă din incipit: «Am şovăit atâta în faţa acestui caiet pentru că n-am reuşit să aflu încă ziua precisă când am întâlnit-o pe Maitreyi. În însemnările mele din acel an n-am găsit nimic.». Astfel, încă de la început aflăm faptul că Allan, personajul-narator, rescrie întâmplările prin care a trecut în India, pe baza jurnalului său şi a propriilor amintiri.

Allan, tânăr inginer englez, lucrează la o societate de canalizare în Calcutta. Acesta se îmbolnăveşte de malarie şi este spitalizat. Ulterior, în perioada de recuperare, este invitat de către inginerul bengalez Narenda Sen să locuiască la el acasă. Apropierea dintre Allan şi Narenda Sen facilitează întâlnirea tânărului cu fiica indianului, Maitreyi. În scurtele lor întâlniri, cum ar fi vizita pe care Maitreyi i-o face la spital, împreuna cu tatăl ei, Allan nu se simte atras de aceasta, considerând-o ciudată şi chiar respingătoare «Mi se părea urâtă – cu ochii ei prea mari şi prea negri, cu buzele cărnoase şi răsfrânte, cu sânii puternici, de fecioară bengaleză crescută prea plin, ca un fruct trecut în copt».”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in